Mogelijk 10.000 bezoekers Yosemite Park besmet met dodelijk virus

Het Amerikaans Centrum voor Ziektecontrole en Preventie (CDC) heeft vrijdag 10.000 mensen gewaarschuwd, die mogelijk in contact zijn gekomen met een levensgevaarlijk virus tijdens hun verblijf deze zomer in het nationale park Yosemite. Dinsdag waarschuwde het parkbestuur al ruim 1.700 bezoekers uit te kijken naar eventuele symptomen van de ziekte, die al tot de dood van twee kampeerders leidde.

awillems

Minstens zes gevallen van besmetting met het zogeheten hantavirus, een door knaagdieren overgedragen ziekte die zich verspreid via urine, speeksel en uitwerpselen van voornamelijk muizen, zijn gekend. De symptomen duiken één tot zes weken na de besmetting op. Het gaat onder meer om griep, hoofd- en spierpijn en leidt al snel tot moeilijk demhalen en in bepaalde gevallen zelfs de dood.

Alle besmette personen verbleven in "Curry Village". De Amerikaanse dienst voor nationale parken probeerde contact op te nemen met 2.900 mensen die tussen 10 juni en 24 augustus een verblijf op de camping reserveerden. Volgens het CDC verbleven er in totaal 10.000 personen: zij die de reservatie maakten en hun familieleden of vrienden. De besmette hutten in "Curry Village" werden op 24 augustus ontsmet.

Foto: Belga