Iran en Noord-Korea halen banden aan

Iran en Noord-Korea hebben zaterdag een aantal samenwerkingsakkoorden afgesloten en beloofd hun front tegen de Verenigde Staten te versterken. Dat bericht de website van het Iraanse presidentschap.

awillems

"Net zoals bij Noord-Korea hebben de imperialisten politieke druk uitgeoefend op Iran, want ze willen niet dat deze twee staten onafhankelijk blijven en machtig worden", aldus Iraans president Mahmoud Ahmadinejad aan Kim Yong-nam, het protocollaire staatshoofd van Noord-Korea. Volgens Kim Yong-nam bracht Iran "een zware politieke klap toe aan de VS en andere vijanden".

De Noord-Koreaanse functionaris kwam woensdag aan in Teheran voor de Top van de Niet-Gebonden Landen. Noord-Korea zou de bilaterale betrekkingen op verschillende vlakken willen uitbreiden.

De ondertekende akkoorden omvatten een uitwisselingsprogramma voor studenten en gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek naar energie, milieu, landbouw en voedsel. Beide landen worden door het westen ervan beschuldigd kernwapens te (willen) vervaardigen.

Meer over Iran