thumbnail: null
thumbnail: null

DOVO-slachtoffer postuum gedecoreerd op begrafenis

Johan Bosmans (47), de ontmijner die op 23 augustus overleed na een explosie op het schietterrein in Helchteren, werd gisteren begraven in thuisgemeente Schoten. Hij werd postuum gedecoreerd en benoemd tot ridder in de Leopoldsorde.

jrosquin

De begrafenis werd bijgewoond door minister van Defensie Pieter De Crem, een afgevaardigde van de koning, collega’s van de ontmijningsdienst DOVO, familie en sympathisanten. De parochiezaal Heilig Hart waar de plechtigheid plaatsvond, zat overvol.

De dienst begon met het lied van Wannes Van De Velde Ik wil deze nacht in de straten verdwalen. Daarna werd Bosmans postuum gedecoreerd door De Crem, en werd hij tot ridder in de Leopoldsorde geslagen. Na het Belgische volkslied volgde een woordje van collega’s, familie en vrienden.

Jan Wuyts, collega van Bosmans bij DOVO, noemde hem een gedreven persoon, met veel geduld en een oneindige kennis. Hij vertelde ook over hoe belangrijk veiligheid voor hem was. “Tijdens zijn lessen hamerde hij extra hard op de veiligheid. Hij schreef zelfs een taakopvatting die nog steeds in zijn bureau hangt.”

Een schoolkameraad sprak over zijn vriendschap met Bosmans in het Antwerpse dialect. “Ik herinner me de tijden van op school. Je kon uren discussiëren over de land- en luchtmacht. Typisch voor jou dat je in je job beide domeinen combineerde. Je hebt de groeten van veel schoolvrienden die nu in het buitenland zitten. Je sprak altijd honderduit over je zoon Axl. Je levensspreuk zullen we niet vergeten: ‘Je moet niet bang zijn voor gevaar, voor alles is een oplossing’”.

Greet Wouters

Foto's: belga Foto onder: Minister van Defensie Pieter De Crem groet de familie van Bosmans

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio