Rechter De Smedt vervroegd met pensioen

De omstreden Antwerpse strafrechter Walter De Smedt (64) is sinds gisteren vervroegd met pensioen. Hij mag zich - in tegenstelling tot de meeste gepensioneerde rechters - echter geen eremagistraat noemen.

tmas

De Smedt komt uit Dendermonde en studeerde rechten aan de VUB. In 1976 werd hij substituut op het Antwerpse parket en later onderzoeksrechter. In 1993 werd hij één van de leden van het Comité P, dat de politiediensten controleert. In 2001 stapte hij over naar het Comité I, dat de inlichtingendiensten controleert. Als enige Belg zat hij in beide comités. Zeer uitzonderlijk.

In 2007 keerde hij terug naar Antwerpen. Daar werd hij berucht door een aantal vonnissen. Naast het "keppeltjesvonnis", sprak hij een gps-dief vrij omdat een eerdere straf tegen deze man niet was uitgevoerd. Dat leidde tot veel beroering en leverde hem een vervolging voor rechtsweigering op. Maar hij werd volledig vrijgesproken omdat hij wel degelijk een vonnis had geveld, hoewel het een slecht vonnis was. Het Hof van Cassatie bepaalde toen dat "een vonnis aan geen enkele kwaliteitseis moet voldoen". Recent weigerde De Smedt weer om een andere strafzaak te behandelen. Omdat een nieuw geding voor rechtsweigering daardoor mogelijk was en omdat de kans op veroordeling voor rechtsweigering dit maal veel groter was, ging hij met vervroegd pensioen. Er werd nochtans geen vervolging voor rechtsweigering meer ingesteld.

Een rechter gaat normaal gezien slechts op 67 jaar met pensioen. De Smedt mag de titel van "eremagistraat" niet gebruiken ten gevolge van deze incidenten. Ook dat is zeer uitzonderlijk.

De Smedt staat bekend om zijn pittige, erg liberale commentaren op de werking van het gerecht.

Lees ook: De Smedt en de vrijgesproken gps-dief

En verder: Rechter De Smedt strijdt tegen de socialistische visie op justitie

JDW Foto Photo News