Vlaanderen zet Antwerpse choreograaf Cherkaoui in de bloemen

Print
Vlaanderen zet Antwerpse choreograaf Cherkaoui in de bloemen

Vlaanderen zet Antwerpse choreograaf Cherkaoui in de bloemen

Choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui is de winnaar van de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Podiumkunsten 2011-2012. Minister van Cultuur Joke Schauvliege reikte de prijs, waaraan een bedrag van 12.500 euro verbonden is, vrijdag uit tijdens het Theaterfestival in deSingel in Antwerpen. Cherkaoui krijgt de prijs voor "zijn internationaal toptalent met duizelingwekkende productiviteit".

Momenteel toert Sidi Larbi Cherkaoui met zijn voorstelling 'Puz/zle', die vorige maand in première ging tijdens het festival van Avignon. Volgens minister Schauvliege is het een voorlopig orgelpunt in de carrière van Cherkaoui.

De Marokkaans-Belgische Antwerpenaar (°1976) trok na een jaar bij dansschool P.A.R.T.S. naar Les Ballets C de la B, waar hij vanaf 2000 zelf choreografeerde. In 2006 trad hij toe tot de artistieke kern van het vernieuwde Toneelhuis, in 2010 werd zijn eigen gezelschap Eastman geboren.

Babel

Het toonaangevende dansmagazine Tanz verkoos Cherkaoui tweemaal tot choreograaf van het jaar. Vorig seizoen kreeg zijn voorstelling 'Babel (words)', in een co-choreografie met Damien Jalet, de prestigieuze Prix Benois de la dance en twee Laurence Olivier Awards. Hij werkte datzelfde jaar ook mee aan 'Der Ring des Nibelungen', een regie van Guy Cassiers bij La Scala in Milaan.

De jury looft de choreograaf voor zijn diversiteit, "de rode draad in al zijn producties". "Telkens weer overstijgt hij de anekdotiek van de culturele smeltkroes. Op de scène smeedt hij een nieuwe sacraliteit, die de toeschouwers diep ontroert en beroert."

Volgens minister Schauvliege behoort Cherkaoui tot "het beste wat Vlaanderen aan de wereld te bieden heeft".

Foto: WH