Abou Jahjah port AEL aan tot acties

Dyab Abou Jahjah, oprichter van de Arabisch-Europese Liga (AEL), roept leden en sympathisanten op om acties op poten te zetten. Dat doen ze naar eigen zeggen best door zich in kleine cellen te organiseren.

ikerremans

Abou Jahjah deed deze oproep via de sociale netwerksite Facebook. Hij woont al enkele jaren in Libanon, maar volgt de actualiteit in België en Nederland nog op de voet. “Ik merk dat er nog steeds behoefte is aan politiek activisme bij onze leden en sympathisanten”, zegt Abou Jahjah. “Bovendien zijn de thema’s, zoals discriminatie, nog actueel.”

AEL had de afgelopen jaren vooral een sluimerend bestaan. Dat geeft ook Abou Jahjah toe. “Veel mensen hebben angst om hun nek uit te steken”, zegt hij. “Daarom het voorstel om met kleine cellen te werken. Zo is er niemand echt de leider. Elke cel bepaalt zelf welke actie ze wil opzetten. Dit gebeurt dan onder de vlag van AEL. Mijn rol blijft hierin beperkt tot ‘dispatcher’ of geleider."

"Binnen deze structuur is geen voorzitter nodig. Bovendien bewijst bijvoorbeeld de Arabische Lente dat deze organisatievorm werkt. De mensen komen met elkaar in contact via de sociale media. Dit is het moderne activisme.”

De acties kunnen zeer uiteenlopend zijn. “Ze moeten vooral in hun straat en buurt actief zijn”, zegt Abou Jahjah. “Ze kunnen initiatieven van de buurt steunen op zelf opzetten, een cultureel evenement organiseren of een pamflettencampagne op poten zetten. Een meer activistische campagne is het saboteren van bijvoorbeeld een bijeenkomst van het Vlaams Belang. Dit kan door een ludieke actie. Een bijeenkomst van deze partij beletten, vind ik niet goed. Als AEL zijn we steeds voorstander geweest van vrije meningsuiting, ook voor het Vlaams Belang.”

Dyab Abou Jahjah deed met AEL 2000 de gemoederen verhitten. In 2002 werd hij tijdelijk gearresteerd na de rellen in Borgerhout na de moord op de moslimleerkracht Achrak. Het federale parlement besprak zelfs een mogelijk verbod van AEL.

Foto Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer