Geen trouwpartij voor Belkacem in cel

Fouad Belkacem, de omstreden woordvoerder van Shariah4Belgium, kan niet trouwen in de gevangenis van Antwerpen. De schepen van de burgerlijke stand weigert het huwelijk te voltrekken.

ikerremans

Na zijn opsluiting kondigde Belkacem aan dat hij wilde trouwen met zijn zwangere verloofde. Er is haast bij de trouwerij, want minister van Justitie Turtelboom onderzoekt of ze de Belgische identiteit van Belkacem kan afnemen om hem aan Marokko uit te leveren. Hij riskeert in zijn thuisland 8 jaar cel wegens drugshandel.

Vorige vrijdag was in de Antwerpse gevangenis alles in gereedheid gebracht voor het huwelijk, maar de ambtenaar van burgerlijke stand daagde niet op, aldus een krant van de Persgroep. Belkacem kreeg te horen dat zijn huwelijk enkel in het gemeentehuis voltrokken kan worden - zo staat het in de wet. Er worden uitzonderingen gemaakt voor wie onmogelijk naar het gemeentehuis kan komen, zoals zwaar zieken of criminelen die jarenlange celstraffen uitzitten. Belkacem zit echter in voorlopige hechtenis.

Volgens schepen Stephan Bogaert (Open Vld) kan Belkacem binnen een maand alweer op vrije voeten zijn. Daarom weigert Bogaert naar de gevangenis te komen voor het huwelijk.

Belkacem zit al enkele maanden in de cel omdat hij opriep tot geweld na een incident met een gesluierde vrouw in Sint-Jans-Molenbeek.

Foto Belga

Meer over Fouad Belkacem