F-16 neergestort in Kleine Brogel

Print

F-16 neergestort in Kleine Brogel

Peer - Even na 15u is op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel een F-16-straaljager neergestort. De piloot, Jean Francois Van Cranem (24), raakte slechts lichtgewond. Hij was nog in opleiding, maar had die bijna afgerond. Na de crash heeft de burgemeester van Peer, Theo Kelchtermans, het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Dat werd om 17 uur weer afgeblazen

De F-16 in kwestie vertrok om 14.44 uur van op de basis van Kleine Brogel voor een trainingsvlucht. Bij het terugkeren voerde de piloot een lage overvlucht uit, waarbij de controletoren vuur opmerkte aan de achterkant van het toestel. Het toestel was in een vogelzwerm terechtgekomen.

Schietstoel

Het toestel stortte op zo'n 3 à 4 km van de piste, net buiten het militair domein, neer. De piloot kon zich met behulp van zijn schietstoel redden. Van Cranem kwam met zijn schietstoel en parachute in een boom terecht. Hij hing te hoog om zelf op de begane grond te geraken en daarom moesten de brandweerdiensten hem met een ladder uit zijn benarde situatie bevrijden.

Na de crash was hij nog bij bewustzijn. Hij raakte lichtgewond en klaagde over pijn aan de schouder. Voor een medische controle is hij naar het ziekenhuis in Overpelt overgebracht.

Het toestel zelf vloog een paar honderd meter verder en stortte in een bomenrij neer, waar het in brand vloog. Er bleef niet veel meer over van de F-16. De brandweer van de basis en de korpsen van Lommel en Bree bestreden de vlammenzee.

Bird strike

In totaal had de Waalse man 500 vlieguren ervaring en 132 uren daarvan met een F-16. "Een bird strike zit uiteraard in de training met een vluchtsimulator vervat. Per jaar gebeurt er een tiental bird strikes zonder fatale afloop", zei generaal-majoor Claude Van De Voorde. "We proberen een vogel te ontwijken als we die zien. Naar omhoog gaan is een normale reflex. Als dit hoger gebeurd was, had hij misschien nog kunnen proberen te herstarten."

Deskundigen van het Air Safety Directorate (ASD) van de luchtmachtcomponent zijn gestart met een onderzoek naar het wrak van het neergestorte toestel. Aan de hand van foto's wordt een reconstructie gemaakt van het vliegtuig en er wordt ook bekeken welke vogel in de motor is terechtgekomen.

PVb/Belga
Foto's Dick Demey, Instagram (Nathalie Delporte)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio