Al ruim 800 klachten over misbruik in Kerk

Print
Al ruim 800 klachten over misbruik in Kerk

Al ruim 800 klachten over misbruik in Kerk

Nog elke maand ontvangen het federaal parket, de lokale parketten en de bisdommen in ons land klachten over seksueel misbruik door een geestelijke. Alles samen zijn er nu al meer dan 800 slachtoffers bij een officiële instantie bekend.

Een van de laatste in de rij is een man van 30, die beweert dat Roger Vangheluwe hem verschillende keren heeft misbruikt in de instelling Huyze Godtschalck in Loker, in West-Vlaanderen. Vangheluwe kwam daar vaak op bezoek.

Daarom heeft de directie van Huyze Godtschalck, die beschuldigingen in een eerder verhaal van Humo nog ontkende, nu zelf ook alle vroegere bewoners gecontacteerd en opgeroepen zich te melden als er een probleem is.

"Meldingen stoppen niet"


Het federaal parket zat begin dit jaar aan 204 officiële klachten, maar dat zijn er vandaag al een pak meer. "We krijgen inderdaad nog altijd meldingen binnen", bevestigt woordvoerster Lieve Pellens. "Het zijn niet meer de grote aantallen van in 2010, bij het uitbreken van de zaak-Vangheluwe. Maar de meldingen stoppen niet. Sommige slachtoffers hebben veel tijd nodig om de stap naar het parket te zetten." Bij de lokale parketten hebben zich meer dan 70 slachtoffers gemeld en ook bij het bisdom Gent zitten ze aan een dertigtal klachten. Met de 478 dossiers die bij de commissie-Adriaenssens in beslag zijn genomen, gaat het alles samen om meer dan 800 slachtoffers die bij een officiële instantie bekend zijn.

Over de 478 dossiers van de commissie-Adriaenssens moet de Kamer van Inbeschuldigingstelling zich wel nog eens uitspreken. Al voor de vierde keer. Want al drie keer heeft Cassatie geoordeeld dat de huiszoekingen van 2010, in het aartsbisschoppelijk paleis en in de privéwoning van kardinaal Godfried Danneels, onwettig waren.

WB

Foto: Huyze Godtschalck

Foto Belga