Ebola-uitbraak onder controle

De ebola-uitbraak in Uganda is onder controle. Dat heeft de afgevaardigde van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor Uganda, Joaquim Saweka, gezegd. Alle mensen waarvan bekend is dat zij contact hebben gehad met slachtoffers van het virus, zijn afgezonderd.

lakinyi

In totaal gaat het om 176 personen. Op 28 juli werd bevestigd dat er een ebola-uitbraak in Uganda was. Tot dusverre zijn zestien mensen overleden aan ebola. Ebola-epidemie maakt steeds meer slachtoffers. Het recentste slachtoffer van de ziekte was een 3-maanden oud baby en dat van de 65 mensen die aanwezig waren op haar begrafenis.

Dit is de vierde uitbraak van het dodelijke virus sinds 2000. De president adviseerde in een toespraak om geen nodeloos lichamelijk contact te hebben en om elk geval van ebola meteen te signaleren. In de getroffen regio sloegen ongeruste mensen op de vlucht. Verpleegsters eisten meer loon voor het gevaarlijke werk.

Ebola is een virusziekte veroorzaakt door het ebolavirus dat een ernstige afwijking in het bloed veroorzaakt waardoor inwendige bloedingen ontstaan. De symptomen zijn koorts, zeer zware hoofdpijn en sterke pijnscheuten. Nadat de eerste symptomen zich voordoen duurt het gemiddeld 48 à 72 uur voordat de patiënt eraan overlijdt.

LAKI

Foto: Claude Mahoudeau

Meer over Oeganda