Nieuwe brug Briegden staat op haar plaats (video)

Afgelopen weekend is de nieuwe brug over het Albertkanaal in Briegden op haar plaats gezet. Zondag werd de 1.200 ton wegende brug met gigantische hydraulische pompen 13 meter omhoog geduwd, tot op haar definitieve plaats. De komende week zullen de uiteinden aan de brug worden vastgemaakt en vervolgens in beton worden verankerd op de landhoofden.

fvranckx

Het huzarenstukje begon afgelopen vrijdag om 22 uur. Het Albertkanaal werd voor het werkje helemaal afgesloten voor alle scheepvaartverkeer. Dat was nodig om een ponton te laten aanmeren vlak voor het zuideinde van de brug.

Camags

Zaterdag in de loop van de dag werd de brug op het ponton gereden, zodat het gevaarte met zijn volledige 104 meter dwars over het kanaal kwam te liggen. Dat gebeurde met behulp van twee gigantische camags. Dat zijn rolwagens met elk meer dan 100 wielen, die elk afzonderlijk in de hoogte verstelbaar zijn en ook elk afzonderlijk 360 graden kunnen draaien.

In de late namiddag werd de brug door middel van die rolwagens naar haar definitieve plaats tussen de landhoofden gereden.

Van hoog op de taludranden zagen enkele honderden brugtoeristen dat gevaarte van 1.200 ton bewegingsloos centimeter voor centimeter van west naar oost schuiven tot exact boven twee enorme stalen balken. Links en rechts van die balken werden daarna vier grote hijstorens gebouwd.

Die hydraulische krachtpatsers hesen gisteren in de namiddag de brug 13 meter omhoog. Op die hoogte blijft de brug enkele weken hangen zodat de vier booguiteinden aan de brug kunnen worden gelast. Die worden daarna in de oever verankerd, in beton.

Booguiteinden

Deze week worden de vier booguiteinden en de twee aanloopstukken aan de brug vastgemaakt. Die werkzaamheden zullen het scheepvaartverkeer niet hinderen.

Als dat werkje helemaal klaar is, zal de brug 165 meter lang zijn en 1.500 ton wegen. Schepen tot 9,10 meter kunnen dan onder de brug doorvaren.

Bekijk ook de reportage van TVL:

SH Foto SM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer