Michelle Martin komt vrij

Print
Michelle Martin komt vrij

Michelle Martin komt vrij

Michelle Martin, de ex-vrouw van seriemoordenaar en -verkrachter Marc Dutroux, mag vervroegd vrijkomen onder voorwaarden. Dat heeft de strafuitvoeringsrechtbank van Bergen beslist. Martin vindt onderdak in een Naams klooster.

Martin, die al sinds 1996 in de cel zit, werd in 2004 veroordeeld tot 30 jaar cel, maar heeft intussen haar straf voor meer dan de helft uitgezeten.

Reïntegratieplan

Een eerste verzoek tot vrijlating van Michelle Martin werd door de strafuitvoeringsrechtbank beoordeeld in 2007. De voorlopige vrijlating werd haar toen geweigerd, maar in mei 2011 werd de aanvraag tot voorlopige vrijlating aanvaard. De rechtbank baseerde zich daarvoor op een reïntegratieplan van de verdediging, op voorwaarde dat het plan uitvoerbaar was.

Een van de voorwaarden voor haar voorlopige vrijlating - de terugtrekking in een Frans klooster - bleek toen niet vervuld omdat het klooster door de ontstane ophef terugkwam op zijn beslissing. De laatste vraag werd geweigerd in september omdat geen concreet plan gepresenteerd werd.

Nu is er dus wel een plan. De ex-vrouw van Dutroux mag zich van de rechter niet vestigen in een klooster in de provincies Luxemburg of Luik want ze moet voldoende afstand bewaren tot haar slachtoffers. Martin kan wel terecht in een klooster van de Arme Klaren in Malonne (Namen).

Nabestaanden

Net als bij de eerdere vier pogingen verzetten de nabestaanden van de slachtoffers van Dutroux zich met hand en tand tegen een vervroegde vrijlating maar dit keer mocht het protest niet baten.

Het parket heeft 24 uur de tijd om beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de Bergense strafuitvoeringsrechtbank.

Lees ook: de expertenpagina van John De Wit.
En: Vader Eefje smeekt zusters om Martin geen onderdak te geven

Meer over het nut en de resultaten van voorwaardelijke invrijheidsstelling én over de voorgeschiedenis van de VI van Martin, leest U op Vader Eefje erg boos over vervroegde vrijlating Michelle Martin

Archieffoto

Bekijk de reportage van het vtm-nieuws: