'Slakkenboerin' gaat van start met 80.000 dieren

Print
'Slakkenboerin' gaat van start met 80.000 dieren

'Slakkenboerin' gaat van start met 80.000 dieren

De 48-jarige Ingrid Van der Auwera wordt in Langdorp (Aarschot) de eerste slakkenboerin uit de regio. Ze hoopt een gat in de markt te hebben gevonden met haar bijzondere kweek.

De beestjes worden gekweekt in een grote tent van 19,5 op 8 meter. Ingrid verzorgt de slijmerige wezens met liefde. Ze geeft ze een mengeling van graan, maïs, sojascheuten, vitaminen en kalk. Daarnaast krijgen ze ook geregeld verse groenten als sla, bladeren van bloemkool, appels en komkommer.

Er is in België wel degelijk een markt voor lekkere slakken. "Jaarlijks worden in ons land 270 ton slakken verorberd. Amper twintig ton wordt in eigen land geproduceerd", zegt Van der Auwera.

"Er zijn twee kwekerijen, eentje aan de Kust en ééntje in het Limburgse Voeren. De rest van Vlaanderen ligt nog helemaal open. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen of Vlaams-Brabant waren er nog geen. Daarnaast zijn er nog acht in Wallonië. Al de andere slakken worden ingevoerd vanuit het buitenland. Helaas zit bij die buitenlandse invoer veel rommel."

"Zo gaat het vaak om Turkse reuzenslakken. Die zijn zo groot dat ze in stukken worden gehakt en in kleinere huisjes worden gestoken. De smaak is slecht. Eigenlijk is dat pure oplichting", aldus de vrouw.

De 'slakkenboerin' is begonnen met duizend kweekdieren en daaruit kwamen zo'n 80.000 slakken. "Na een grote herstructurering was ik mijn baan kwijtgeraakt. Dus waarom niet eens met iets totaal anders beginnen, dacht ik.".

Ingrid organiseert een open dag op 1 augustus. Vanaf dan zijn de kwekerij en de bijhorende delicatessenwinkel officieel open.

BEPR

Foto:Dirk Vertommen