Federale overheid geeft meer voor groene stroom

Vanaf 1 augustus krijgt wie nieuwe zonnepanelen plaatst van Vlaanderen nog 90 euro per geproduceerd kilowattuur aan groene stroom. Dat is minder dan de 210 euro van nu, maar intussen blijkt dat je op federaal niveau wel nog 150 euro kan vangen. “Sinds dat bekend geraakte, loopt het bij ons storm”, zegt Raf Milis van Verisol.

tmas

De sector van de zonnepanelen heeft nog gewacht tot het parlementair reces om rond te vertellen dat mensen na 1 augustus toch meer steun zouden krijgen dan ze dachten. Want dan zou het parlement die 150 euro niet snel kunnen terugschroeven en konden ze toch een maand of drie verder. Dachten ze. Maar staatssecretaris van Energie Wathelet (cdH) is intussen in actie geschoten. Volgende week krijgt hij het advies van energieregulator Creg over deze affaire en dan volgt er nog snel een koninklijk besluit.

Vraag ontploft

Voor installateur Verisol uit Lummen heeft het nieuws in elk geval gewerkt. “Sinds 20 juli is de vraag ontploft”, zegt Raf Milis. “Normaal gezien zouden de helft van onze installateurs met vakantie gaan, maar we hebben hen teruggeroepen. Die 150 euro maakt echt wel een verschil, want zo kun je je installatie in 6 à 7 jaar terugbetalen in plaats van in 10 jaar.”

Wathelet is niet gelukkig met het federale achterpoortje. “We vinden het goed dat Vlaanderen de oversubsidiëring aanpakt, maar ze hebben niet met ons overlegd over een datum waarop die nieuwe regeling zou ingaan en dat vinden we jammer”, zegt de woordvoerster van Wathelet. “Ze weten anders ook wel dat we hierover eerst advies van de Creg nodig hebben. Die zijn nu aan het bestuderen welke impact de nieuwe regeling heeft. Daarna volgt er zo snel als mogelijk een koninklijk besluit.”

LC Foto JH

Meer over Melchior Wathelet