Groenland smelt weg

Op amper vier dagen tijd is nagenoeg de volledige ijsoppervlakte van Groenland weggesmolten. Experts geven aan dat een gelijkaardig fenomeen zich elke 150 jaar voordoet. Sommige wetenschappers vrezen echter dat de opwarming van de aarde ditmaal de boosdoener is.

tmas

Al enige tijd volgen NASA-satellieten de situatie van Groenland nauwgezet op. De afbeelding links toont de ijskap van het eiland op 8 juli. Daarvan was toen reeds 40 % gesmolten. Jaarlijks tijdens de zomermaanden slinkt ongeveer de helft van het ijs op Groenland. Vier dagen later (de afbeelding rechts) was 97 % ervan echter in water omgezet.

Perfect op schema

Wetenschappers bij NASA konden hun ogen aanvankelijk niet geloven en dachten dat er een fout zat in hun systeem. Maar de beelden zijn wel degelijk echt, zo melden verschillende experts. Glacioloog Lora Koenig: “Eens om de 150 jaar vindt op Groenland een massale smelting van de bovenste ijslaag plaats. De vorige keer was in 1889. We zitten dit jaar dus perfect op schema.”

Bij NASA vertrouwen ze de zaak toch niet. “Wanneer de komende jaren zich andermaal een dergelijk verschijnsel voordoet, weten we dat er meer aan de hand is”, klinkt het. Enkele dagen geleden brak op hetzelfde eiland al een gigantische ijsschots af van de Petermanngletsjer.

DF Foto Belga

Meer over Groenland