Elektriciteitscentrale T-Power in Tessenderlo ligt alweer stil

Print
Elektriciteitscentrale T-Power in Tessenderlo ligt alweer stil

Elektriciteitscentrale T-Power in Tessenderlo ligt alweer stil

Tessenderlo - Energieproducent Essent is niet gelukkig met de plannen van staatssecretaris Melchior Wathelet (cdH) om de bouw van nieuwe gascentrales te steunen. Ze hebben dan ook pech, want ze hebben net geïnvesteerd, zonder steun. De gloednieuwe centrales in Tessenderlo en Maasbracht waarvan Essent de stroom commercialiseert, liggen nu al stil wegens niet rendabel.

De één jaar oude gascentrale T-Power in Tessenderlo ligt stil, net als de pas ingehuldigde gigantische centrale net over de grens in het Nederlands-Limburgse Maasbracht. T-Power kan 450 megawatt produceren, genoeg voor 240.000 gezinnen, maar draait tegenwoordig gemiddeld maar 30 uur per maand, lang niet genoeg om rendabel te zijn. In februari zijn ze nog eens langs de kassa gepasseerd toen de Fransen stroom nodig hadden voor hun verwarming, maar voor de rest was het erg kalm. De centrale in Maasbracht is zelfs goed voor bijna 2.000 megawatt. Ter vergelijking: de zeven kerncentrales in Doel en Tihange produceren samen 5.824 megawatt.

Compensaties

“Op dit moment zijn die gascentrales misschien niet rendabel, maar dat gaat snel veranderen”, reageert de woordvoerster van Wathelet. Ze zijn nodig om in 2015 de sluiting van de kerncentrales Doel 1 en 2 op te vangen. Daarnaast wil de staatssecretaris ook de bouw van nieuwe centrales aanmoedigen. Op dit moment zijn er zes gascentrales vergund, waaronder een van Eneco in Beringen, samen goed voor 4.630 megawatt. Maar de investeerders treuzelen met de bouw. Daarom wil Wathelet hen steunen door een veiling op poten te zetten. Wie wint, krijgt een gegarandeerd rendement, een financiële compensatie voor eventueel verlies. Energieregulator CREG moet de compensatie vastleggen. “Maar dit moet nog worden uitgewerkt”, zegt de woordvoerster van Wathelet.

Die compensaties zijn er alleen voor nieuwe investeerders. Wie - zoals Essent - net over een nieuwe centrale beschikt, heeft dus pech.

Lees meer in Het Belang van Limburg.

LC
Foto RL

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio