Reuzenhaai gesignaleerd voor de kust van De Panne

Print
Reuzenhaai gesignaleerd voor de kust van De Panne

Reuzenhaai gesignaleerd voor de kust van De Panne

Maandagnamiddag werd voor de kust van De Panne, in de buurt van pootjesbaders, een reuzenhaai gezien, de tweede grootste vissoort ter wereld. Om paniek bij zwemmers te vermijden, werd het planktonetende dier naar diepere wateren begeleid, zo meldt natuurbericht.be dinsdag.

Maandagnamiddag kreeg Filiep Jongbloet, adjunct-hoofdredder van De Panne, een melding van een van de redders die voor de kust een haai had gespot. Jongbloet werd met een reddingsboot ter plaatse gebracht en nam foto's van het jonge dier van amper twee meter lang.

Reuzenhaai

Marien bioloog Jan Haelters (Beheerseenheid Mathematisch Model Noordzee) determineerde het dier als een Reuzenhaai. "Deze soort komt wereldwijd voor in koude en gematigde delen van de oceanen en aanpalende zeeën, waaronder de Middellandse Zee", aldus Jan Haelters en Dominique Verbelen (Natuurpunt).

"Volwassen exemplaren worden tussen de zes en de acht meter, met uitschieters tot ruim twaalf meter." Tijdens de zomermaanden worden Reuzenhaaien in Noord-Europese wateren vaak aan de oppervlakte waargenomen. "Aan dit opvallend gedrag dankt ze ook haar bijnaam van 'Zonnebaderhaai'. In het Verenigd Koninkrijk wordt de soort vooral gezien rond Cornwall, Devon en de Ierse Zee."

Zeldzaam in België

In België blijven Reuzenhaaien echter een zeldzaamheid. De vorige waarneming van een levende Reuzenhaai dateert van 21 oktober 2011, toen ten noorden van de Bligh Bank een dier werd gezien vanuit een toezichtshelikopter.

Reuzenhaaien zijn volgens een Europese verordening volledig beschermd en ook de verkoop binnen de EU is volledig verboden. Op de Rode Lijst van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) wordt de soort opgenomen in de categorie 'kwetsbaar'.

Archieffoto