Snelbussen duurder vanaf 23 september

Print
Snelbussen duurder vanaf 23 september

Snelbussen duurder vanaf 23 september

Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) heeft donderdagmiddag het ministerieel besluit getekend waarmee het behoud van de Limburgse snelbussen formeel wordt geregeld. Door dit besluit hoeft De Lijn zich specifiek voor de snelbuslijnen 68, 178 en 179 niet meer aan de maximumprijzen te houden die in het uitvoeringsdecreet zijn vastgelegd. De nieuwe, hogere tarieven treden vanaf 23 september in voege.

De tariefverhoging is essentieel voor het behoud van de snelbussen. De drie lijnen hadden volgens De Lijn immers een te lage kostendekkingsgraad, waardoor de snelbussen per jaar zo’n 800.000 euro verlies maakten. Dat gat moet door deze tariefverhoging gedeeltelijk worden dichtgereden. Zoals bekend komt daarnaast ook de provincie drie jaar lang over de brug met 100.000 euro per jaar.

Evalueren

Zoals deze krant eerder al schreef, worden de tarieven in twee categoriën ingedeeld: voor studenten komt er een ‘studentenbiljet Limburgse snelbussen’. Zo’n biljet kost 3,5 euro per ritje, ongeacht de afstand. Voor het woon-werkverkeer worden de tarieven opgetrokken tot NMBSniveau.

Woordvoerder Sonja Loos van De Lijn is alvast niet bang dat de reizigers zullen afhaken. “Uit de reacties van reizigers en lokale besturen hebben we toch duidelijk kunnen horen dat de meesten bereid zijn om meer te betalen voor deze service."

Belangrijk detail: De Lijn zal na één jaar de drie snelbuslijnen grondig evalueren. “Als we dan merken dat de bezetting drastisch is teruggelopen, moeten we onze conclusies trekken”, aldus Loos.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio