Eind 2013 snellere trein tussen Heerlen en Aken

Eind volgend jaar moet er een snelle intercitytrein rijden tussen Heerlen en Aken. Dat is een tijdelijke oplossing, want vanaf 2016 moeten de Nederlandse Spoorwegen namelijk hun intercityverbinding tussen Eindhoven en Heerlen doortrekken tot Aken. De provincie Nederlands-Limburg zet daarmee in op snelle treinverbindingen met de buurlanden. Aan onze kant van de grens beweegt er op dat vlak nog altijd niets.

tmas

Op dit moment rijdt er alleen een stoptrein op het grensoverschrijdende tracé, maar de provincie Nederlands-Limburg heeft haar zinnen gezet op snelle verbindingen met de buurlanden. Vanaf 2016 moet de NS de IC-trein van Eindhoven laten doorsporen naar Aken, maar daarop wil de provincie niet wachten.

Daarom is er nu al een akkoord gesloten met vervoerders, spoorbeheerder Prorail en andere overheden over een zogenaamd doorloopbedrijf. Dat bedrijf moet de periode tot 2016 overbruggen door al vanaf eind volgend jaar een snelle trein op het bestaande spoor naar Aken te laten rijden.

Avantislijn

Daarnaast zijn er al langer plannen voor een nieuwe en snellere treinverbinding tussen Maastricht, Heerlen en Aken over deels nieuwe sporen in Duitsland, de zogenaamde Avantislijn. De eerste Avantistrein zou ook tegen 2016 moeten rijden. De Avantislijn en de snelle IC-verbinding Heerlen- Aken zouden naast elkaar kunnen blijven bestaan.

Lees het volledige artikel vandaag in Het Belang van Limburg.

TvD Beeld HBvL

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio