Rotweer zet ons aan om thuis te klussen

Verfwinkels en doe-hetzelfzaken beleven drukke dagen. "Door de aanhoudende regen beslissen mensen om iets nuttigs te doen thuis. De muren een nieuw laagje verf geven bijvoorbeeld. Onze verkoop gaat enorm goed." Dat zegt Kathleen Geerinck van de Colora-vestiging in het Oost-Vlaamse Melsele.

jatimmermans

Volgens Geerinck willen thuisblijvers de verveling verdrijven door te klussen in huis. "Ik kreeg onlangs een koppel in de winkel. Vakantie, kinderen op kamp, maar geen weer om fietstochtjes te maken. Dus wilden ze de slaapkamers van de kinderen opfrissen, als verrassing."

"Ik merk dat onze klanten ondanks het slechte weer iets positiefs willen doen en hun plezier in iets anders zoeken. Ze beslissen heel impulsief. De klusjes zijn meestal niet gepland. In de zomer wordt normaal gezien meer buitenwerk uitgevoerd, maar dat is tot nu toe niet het geval. Het verven verplaatst zich naar binnen."

Ook doe-het-zelfketen Gamma kan positieve cijfers voorleggen. Marketingdirecteur Werner Van Gansbeke: "Vorige week was zeer goed. Onze omzet lag 15 procent hoger dan dezelfde week vorig jaar. Het tuinseizoen is door het regenweer veel trager op gang gekomen, maar in de cijfers is die vertraging nu weggewerkt. Dus ik denk wel dat er veel wordt geklust en geverfd. Door de crisis merken we sowieso dat mensen proberen zelf meer te klussen thuis."


INGE LAURIJSSEN

Foto: Kris Haes heeft zich gewapend met een kwast en een pot vernis.

Foto Patrick De Roo