Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu in Zuid-Soedan

De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop, Desmond Tutu, bracht de voorbije dagen een bezoek aan Zuid-Soedan. Samen met de voormalige Finse president, Martti Ahtisaari, en de Ierse, Mary Robinson, woonde hij vredesgesprekken bij van de Afrikaanse Unie. Deze laatste probeert een oplossing te vinden voor de escalerende conflicten tussen Soedan en Zuid-Soedan.

lakinyi

Het jongste land ter wereld vierde onlangs zijn eerste verjaardag. Het land heeft nauwelijks inkomsten doordat de olieproductie stil ligt vanwege een conflict met buurland Soedan. Ook verdwijnt er door corruptie veel geld in de zakken van de bestuurders.

"De schrijnende humanitaire crisis brengt ons naar Soedan en Zuid-Soedan waar de situatie dringend aangepakt moet worden. In de conflicten aan de Blauwe Nijl en in Zuid- Kordofan zien we reeds een onverdraagbare catastrofe zich voltrekken", aldus Desmond Tutu.

Begin dit jaar draaide Zuid-Soedan de oliekraan dicht uit onvrede over de hoge doorvoerkosten die het noordelijke Soedan rekende voor gebruik van de pijpleidingen. Het noorden viel daarop Zuid-Soedan langs de omstreden landsgrenzen aan. Tot ieders verrassing sloeg Zuid-Soedan terug.

LMAY
Foto: NIC BOTHMA
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer