14 jaar cel voor oorlogsmisdadiger Thomas Lubanga

De voormalige Congolese krijgsheer, Thomas Lubanga is dinsdag door het Internationaal Strafhof in Den Haag veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf. Lubanga werd schuldig bevonden aan het ronselen en het gebruik van kindsoldaten tijdens de burgeroorlog in 2002 en 2003 in Congo.

lakinyi

De zitting werd publiekelijk gehouden. Lubanga werd veroordeeld tot 14 jaar cel, waarvan de tijd in voorhechtenis sinds 2006 van de straf zal worden afgetrokken. Aanklager José Luis Moreno Ocampo vroeg dertig jaar opsluiting voor Lubanga.

Moreno had gesteld dat alle misdaden waar het ICC zich mee bezig houdt, zo ernstig zijn dat er een minimumstraf van 24 jaar zou moeten zijn. De rechters hebben als verzachtende omstandigheid in aanmerking genomen dat Lubanga zich altijd coöperatief heeft opgesteld en zich respectvol gedroeg voor het Strafhof.

Lubanga pleitte zelf onschuldig op zijn proces, dat in 2009 startte. De verdediging heeft nu dertig dagen de tijd om beroep aan te tekenen, te tellen vanaf het moment dat Lubanga kennis zal nemen van de vertaling van de tekst in het Frans. De zaak-Lubanga is de eerste waarin het ICC, in werking sinds 2003, uitspraken doet.

Foto AFP

Meer over Internationaal Strafhof