Licht mentaal gehandicapte op Gentse CD&V-lijst

Print
Licht mentaal gehandicapte op Gentse CD&V-lijst

Licht mentaal gehandicapte op Gentse CD&V-lijst

Gents CD&V-lijsttrekker Veli Yüksel (foto) ontkent dat de kandidatuur van een man met een lichte mentale beperking op zijn lijst een stunt is. Iedereen krijgt een kans bij ons, ook mensen met een beperking, aldus Yüksel. Bovendien is niemand op de lijst beter geplaatst om mensen met een beperking een stem te geven, luidt het.

De 41-jarige Didier Peleman prijkt bij de lokale verkiezingen van 14 oktober op de 20ste plaats op de CD&V-lijst. Volgens Het Laatste Nieuws gaat is het de eerste keer dat een mentaal gehandicapte meedingt naar een politiek mandaat. De man maakt al jaren deel uit van de Vlaamse christendemocraten en ging zelf bij de partij aankloppen.

Sociaal geëngageerd

"Didier is doordrongen van sociaal engagement en wil dat laten blijken", reageert lijsttrekker Yüksel maandag tijdens De Ochtend (Radio 1). "Het belangrijkste is dat hij zijn engagement, ervaring en expertise op het vlak van mensen met een beperking naar de politiek wil brengen." De Gentse kopman voegt toe dat Peleman niet omwille van zijn beperking op de lijst staat, maar omwille van zijn engagement.

De handicap van Peleman houdt in dat hij moeilijk spreekt en schrijft. Yüksel geeft toe dat het voor een politicus om belangrijke competenties gaat. Indien hij een mandaat haalt, dan zal hij de juiste omkadering krijgen, verzekert Yüksel. Hij merkt op dat er ook andere politici zijn die niet autonoom kunnen functioneren, zoals de dove N-VA'ster Helga Stevens in eigen land en de voormalige blinde Britse minister David Blunkett.

Foto: Belga