"Belspellen geen bedrog"

Print
"Belspellen geen bedrog"

Belspellen geen bedrog

Was de Basta-aflevering over de belspellen overdreven? Volgens de Kansspelcommissie wel. Het bedrog zou veel minder groot zijn dan werd geopperd.

In de intussen legendarische Basta-aflevering van 16 januari 2011 was te zien hoe de belspelletjes op de commerciële zenders een en al bedrog waren. Er zou op diverse vlakken tegen de wetgeving gezondigd worden en bovendien zouden de uitkomsten van opgaven vaak niet kloppen.

“Toch wel”, zegt de Kansspelcommissie nu in haar jaarverslag. “Het foutpercentage bleek te liggen op twee procent, of vier op de tweehonderd raadsels. Deze foutmarge kan bezwaarlijk worden omschreven als bedrog.”

Verder beweert de commissie dat elk spel onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder stond. Vrij opmerkelijke conclusies, aangezien er anderhalf jaar moord en brand werd geschreeuwd.

Maxime De Winne, die in Basta undercover het wereldje van de belspellen infiltreerde, zelf een tijdje belspelletjes presenteerde en zo de wanpraktijken aan het licht bracht, is niet verrast. “De Kansspelcommissie heeft de producenten altijd nauwelijks iets in de weg gelegd. Ze speelden onder één hoedje. De voorzitter nam het in interviews altijd op voor de belspellen. De eindredactie werd zelfs uitgenodigd op het nieuwjaarsfeestje van de commissie.”

De belspellen zijn inmiddels verleden tijd. Astro-TV, een bedenkelijk programma waarvoor kijkers ook naar dure nummers moesten bellen, gaat eerstdaags van het scherm na een wetswijziging.

Tom Vets