Spanje naar EK-finale na strafschoppen

Print

Spanje naar EK-finale na strafschoppen

Spanje heeft zich woensdagavond geplaatst voor de finale van het EK 2012. Het won van Portugal na strafschoppen. Na 120 minuten stond het nog 0-0.

Voor aanvang van de wedstrijd lazen aanvoerders Cristiano Ronaldo en Iker Casillas een boodschap voor. Ze vroegen om meer respect en verdraagzaamheid en veroordeelden racisme. Bij Spanje begon Álvaro Negredo (FC Sevilla) diep in de spits, aan de andere kant was het uitkijken naar goalgetter Ronaldo.

De eerste grote Spaanse kans was voor Andrés Iniesta. De middenvelder van FC Barcelona trapte de bal net over het doel van Rui Patricio. De Portugezen kregen de bal meer in hun bezit, maar tot echt grote kansen kwam dat niet. Iniesta kreeg een tweede goede mogelijkheid, maar zijn bal ging opnieuw over het doel. Na weer balverlies bij de Spanjaarden kreeg Ronaldo de bal in zijn voeten, maar hij besloot net naast.

Tweede helft

Ook in de tweede helft kwam de match maar niet op gang. Na goed combinatiespel met Ronaldo kon Hugo Almeida uithalen, maar zijn schot ging naast. Spanje-bondscoach Vicente Del Bosque greep in door Cesc Fàbregas en Jesús Navas in de strijd te gooien, maar ook dat bracht niet veel bij aan het spel. Een vrije schop van Ronaldo ging een half metertje over.

De match werd grimmiger en de Turkse scheidsrechter Cüneyt Caklr moest enkele gele kaarten uitdelen. Een nieuwe vrije trap van Ronaldo ging weer over het doel van Iker Casillas. Tot goals kwam het niet meer, dus moesten verlengingen de winnaar gaan aanduiden van deze "klotepartij", om het met de woorden van Jan Boskamp te zeggen.

Verlengingen

In de eerste verlenging was het Rui Patricio die Iniesta van een goal hield met een knappe redding. Jordi Alba kon na een actie op links voorzetten, maar de bal van zijn mogelijk toekomstige ploegmaat bij Barcelona werd gepareerd door de Portugese doelman. Een draaiende vrije trap van Sergio Ramos ging net over de deklat.

In de 113de minuut stuurde Fábregas Pedro diep, maar de invaller werd afgestopt door een goed terugkerende Coentrao. Er werd niet meer gescoord, en dus moesten strafschoppen de beslissing brengen.

Penalty's

Xabi Alonso was de eerste bij La Roja die een penalty mocht trappen. Hij miste, maar dat deed ook José Moutinho. Bij de vierde strafschop trapte Portugal-verdediger Bruno Alves tegen de lat. Fábregas kon de overwinning zeker stellen, en dat deed hij. Via de paal ging zijn bal in doel.

Spanje neemt het zondag op tegen de winnaar van het duel tussen Italië en Duitsland. Zij spelen donderdagavond hun halve finale.

Foto: Andrés Iniesta (links) in duel met Joao Pereira

Foto AFP