Bondscoach Van Marwijk stopt bij Nederland

Bert van Marwijk stopt met onmiddellijke ingang als bondscoach van het Nederlands elftal. Dat meldde de Nederlandse voetbalbond woensdagavond. De KNVB en de trainer namen na overleg het besluit om niet meer samen door te gaan. De overeenkomst tussen beide partijen liep nog tot en met het EK van 2016.

jatimmermans

Op Euro 2012 in Polen en Oekraïne werd Nederland al in de groepsfase uitgeschakeld, na nederlagen tegen Denemarken (0-1), Duitsland (1-2) en Portugal (1-2). Na afloop zei Van Marwijk dat hij "gefaald had". Bij terugkeer in Nederland voerde hij twee evaluatiegesprekken met de KNVB, die volgens de voetbalbond in een "open, eerlijke en constructieve" sfeer plaatsvonden. Woensdag kwam Van Marwijk tot de conclusie dat er geen basis was voor een verdere samenwerking.

De 60-jarige van Marwijk nam het na Euro 2008 over van Marco van Basten. Onder zijn hoede speelde Nederland 52 interlands. Daarvan werden er 34 gewonnen. Tien keer werd er gelijkgespeeld en acht keer verloren. Twee jaar geleden leidde hij Oranje op de Wereldbeker in Zuid-Afrika nog naar de finale. Daarna plaatste Nederland zich op uiterst overtuigende wijze voor Euro 2012. Daar kon het de zichzelf aangemeten favorietenrol echter niet waarmaken.

Het was voor Bert van Marwijk na afloop van het EK zeker geen uitgemaakte zaak dat hij zijn functie beschikbaar zou stellen. "Ik heb hevig getwijfeld, maar toch besloten deze stap te moeten nemen", verklaarde hij.

Op woensdag 15 augustus oefent Oranje dus zonder van Marwijk in het Koning Boudewijnstadion tegen de Rode Duivels.

Foto: Bert van Marwijk

Foto Reuters