239 slachtoffers misbruik Kerk vragen schadevergoeding

Print
239 slachtoffers misbruik Kerk vragen schadevergoeding

239 slachtoffers misbruik Kerk vragen schadevergoeding

Op 20 juni hadden 239 slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk een schadevergoeding gevraagd bij de arbitragecommissie. De grootste groep komt uit de provincie Antwerpen. Dat deelde kamerlid Renaat Landuyt (sp.a) zopas mee.

Slachtoffers van verjaard seksueel misbruik in de Kerk hebben tot 31 oktober de tijd om een schadevergoeding te vragen bij een arbitragecommissie bij de Koning Boudewijnstichting. Ze kunnen van de Kerk tot 25.000 euro schadevergoeding krijgen. De hele procedure is gratis, ze kan ook als de dader overleden is en de feiten moeten niet helemaal bewezen zijn.

Landuyt gaf zopas een stand van zaken tot nu toe.

239 slachtoffers hebben zich gemeld. Twee op de drie van deze slachtoffers zijn Franstalig, 82% zijn mannen. Drie op vier is tussen de 50 en de 70 jaar oud. De slachtoffers zijn niet altijd Belgen. Er is één Congolees, één Duits, één Frans en vijf Nederlandse slachtoffers.

15,77% van de slachtoffers komt uit de provincie Antwerpen. Daarna volgen Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant met elk 13,96%. In Vlaanderen komen de minste vragen om schadevergoeding uit Limburg( 9,46%).

Lees ook: de expertenpagina van John De Wit.

Meer over de parlementaire initiatieven over seksueel misbruik in pastorale relaties, vindt U op Kerk moet tot 25.000 euro betalen aan slachtoffers misbruik

JDW

Foto: Renaat Landuyt

Foto Belga