Bijna helft van kinderen buiten het huwelijk geboren

Print
Bijna helft van kinderen buiten het huwelijk geboren

Bijna helft van kinderen buiten het huwelijk geboren

Bijna de helft van de kinderen (46 procent) die in 2009 geboren werden, werd buiten het huwelijk geboren. Het huwelijk is immers niet langer de enige mogelijke verbintenisvorm.

Heel wat koppels hebben een verklaring van wettelijke samenwoning of een samenlevingscontract afgesloten. Sinds de jaren 1960 stijgt het aantal buiten het huwelijk geboren kinderen onafgebroken. Dat blijkt uit cijfers die de FOD economie woensdag publiceert.

In 1969 werd slechts 2,7 procent van de kinderen buiten het huwelijk geboren; in 1989 was dat al 11,3 procent en in 1999 25,5 procent. Vanaf de jaren 1980 deed zich dus de grootste toename voor. Van dan af ging een stijgend aantal mensen vrijwillig samenwonen, en later nog, wettelijk samenwonen.

De grote meerderheid van de kinderen (87 procent) wordt nog altijd geboren binnen een of andere vorm van verbintenis (huwelijk, verklaring van wettelijke samenwoning of samenlevingscontract). Het aantal kinderen dat daarbuiten geboren wordt, is de voorbije 10 jaar zo goed als onveranderd gebleven.

Belga