Merkel torpedeert euro-obligaties

Print
Merkel torpedeert euro-obligaties

Merkel torpedeert euro-obligaties

Euro-obligaties zijn "economisch slecht" en "contraproductief". Dat standpunt heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdag in de aanloop naar de Europese top verdedigd in het nationale parlement.

"Voor mij bestaat er geen enkele twijfel dat er nood is aan bijkomende middelen voor solidariteit, maar euro-obligaties zijn niet de juiste weg", zei Merkel. Volgens haar zijn alle op tafel liggende opties voor een mutualisering van de staatsschuld in de eurozone "economisch slecht" en "contraproductief", of het nu gaat om volwaardige Europese obligaties, de light-versie van de eurobills of het schulddelgingsfonds. Ze verwees ook opnieuw naar grondwettelijke bezwaren in Duitsland.

'Te veel mutualisering van schulden'

Een dag voor aanvang van de Europese top lijkt er dus niet meteen veel beweging te komen in het standpunt van Duitsland. Donderdagavond buigen de Europese leiders zich voor het eerst over de discussienota over een diepgaande hervorming van de eurozone die voorzitter Herman Van Rompuy dinsdag publiceerde. In Berlijn luidde het dinsdag al dat de nota te veel focust op mutualisering van schulden en te weinig op het Europese toezicht op begrotingsdiscipline en structurele hervormingen.

Volgens Merkel zou de uitgifte van gemeenschappelijke obligaties de probleemlanden in de eurozone onvoldoende aanzetten om de openbare financiën te saneren en hun concurrentiekracht te versterken. Bovendien betaalt Duitsland als sterkste financiële mogendheid in de eurozone dan de rekening. Merkel pleegt woensdagavond nog overleg met de Franse president Francois Hollande, een voortrekker van eurobonds.

"Geen snelle, makkelijke oplossingen"

Met haar steun voor het door Hollande verdedigde economische groeipact stuurt Merkel naar eigen zeggen al "een sterk signaal" uit. Ze herhaalde in de Bundestag echter dat er "geen snelle, makkelijke oplossingen" bestaan om de eurozone uit de crisis te halen. Ook verklaarde ze opnieuw dat haar land niet over onbegrensde middelen beschikt om alle branden in de monetaire unie te blussen.

Foto: Reuters