Voetbalcel: "Voetbalwet niet toepassen op derde klasse"

Print
Voetbalcel: "Voetbalwet niet toepassen op derde klasse"

Voetbalcel: Voetbalwet niet toepassen op derde klasse

"Als de voetbalwet van toepassing wordt op de derde klasse, dan zal 90% van die clubs failliet gaan en dan zullen de gemeenten voor enorme kosten komen te staan". Dat zegde Jo Vanhecke, hoofd van de voetbalcel van Binnenlandse Zaken zopas in de Kamer.

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken organiseert momenteel hoorzittingen over een wetsvoorstel van Laurent Devin (PS), de burgemeester van Binche, om de voetbalwet ook helemaal van toepassing te maken op derde klasse.

Derde klasse?

Vanhecke: "In derde en vierde klasse heb je maar problemen bij een vijftal clubs (La Louvière, Racing Mechelen, RFC Luik, Moeskroen-Péruwelz, Verbroedering Geel-Meerhout) bij een tiental matchen. Die problemen zijn totaal niet te vergelijken met die van eerste klasse. Ze wegen veel lichter. Gemiddeld zijn er bij deze matchen maar 200 toeschouwers, waarvan slechts 20 betalende. Moeten we voor deze incidenten ook de 90% clubs waar geen problemen zijn, verplichten om camera's te hangen, een veiligheidsverantwoordelijke aan te stellen, stewards in te schakelen, hun ticketbeleid te veranderen, aparte cafetaria's en ingangen voor de supporters uit te bouwen? Dan zullen er veel failliet gaan". De veiligheidsverantwoordelijke van de Voetbalbond, Nico De Pauw, sloot zich bij deze stelling aan.

Alternatieve straffen?

Vanhecke keerde zich ook tegen het tweede deel van het voorstel van de PS om alternatieve straffen in te voeren in de voetbalwet. Devin denkt dan aan het opruimen van het voetbalveld na de match. Vanhecke: "De combinatie van geldboete en stadionverbod werkt voldoende. Liefst 98% van de boetes op basis van de voetbalwet wordt geïnd. Nergens anders heeft men zo'n goed resultaat. Ook de stadionverboden werken. Maar als gestrafte supporters achteraf het voetbalveld moeten gaan opruimen, dan zal dat voor hen een kans zijn om met de spelers in contact te komen. Zo kan de straf een voordeel worden, waarop de eerlijke supporters, die niets misdaan hebben, misschien jaloers zijn."

Vanhecke zegde verder nog dat de naleving van die alternatieve straffen niet kan worden gecontroleerd: "Wij hebben daarvoor niet voldoende personeel en als er geen controle is, dan heeft de regeling geen zin". Ook andere sprekers wezen de PS-voorstellen af.

Binnenomheiningen weg?

Wel ging iedereen akkoord met het verwijderen van afrasteringen en de binnenomheiningen tussen de supporters. Vanhecke beklemtoonde dat dit al in 85% van de gevallen zo is. Vanhecke: "De afrasteringen worden als kooien ervaren en druisen in tegen de idee dat voetbal een feest is. Bovendien zijn er niet meer zo nodig. De jongste zeven seizoenen is de politie-inzet bij voetbalmatchen in eerste klasse gedaald met 40%, terwijl het aantal toeschouwers met 25% is toegenomen. Het klimaat is flink verbeterd".

Voorstel-Devin afgevoerd

Het voortstel-Devin is na deze hoorzittingen van de baan. Er is alleen nog een akkoord over het verwijderen van de binnenomheiningen en ook over het verplichten van een veiligheidscoördinator in derde klasse. Maar daar heb je slechts zes ploegen die die nog niet hebben.

Als er alternatieve straffen in de voetbalwet komen, dan zal dat voor heel kleine feiten zijn en dan zullen ze zeker buiten het voetbalstadion moeten worden uitgevoerd. Maar die alternatieve straffen zijn bepaald niet zeker.

Lieve Wierinck (Open Vld) wil bovendien dat de controle van de stadionverboden meer door privébewakingsfirma's gebeurt.

JDW