Vleeskonijnen voortaan in parksystemen gekweekt

Print
Vleeskonijnen voortaan in parksystemen gekweekt

Vleeskonijnen voortaan in parksystemen gekweekt

Vleeskonijnen zullen in de nabije toekomst niet meer gekweekt worden in kooien, maar in parksystemen. Dat hebben de landbouworganisaties Boerenbond en FWA en de dierenrechtenorganisatie Gaia, in de schoot van de federale Raad voor Dierenwelzijn, in een gezamenlijk stappenplan uitgewerkt. De Raad vraagt minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx om het advies om te zetten in een wettekst.

"De parksystemen zijn een diervriendelijker alternatief voor kooien en sluiten beter aan bij het natuurlijk gedrag van de dieren. Bijkomend onderzoek en praktijkervaring zullen de realisatie sturen", luidt het woensdag.

Momenteel telt België een half miljoen vleeskonijnen, maar op Belgisch noch op Europees niveau bestaat er wetgeving rond de huisvesting van konijnen. "Konijnen beschikken in kooien over 3.000 tot 4.500 vierkante centimeter. De beschikbare ruimte in het parksysteem bedraagt twee vierkante meter. De parken zijn bovendien uitgerust met schuilhoekjes en hoogteplatforms en de dieren beschikken over hout, stro, hooi of ander knaagmateriaal. De draadgazen bodems worden zoveel mogelijk vervangen door meer diervriendelijke kunststofroosters of bedekt met comfortmatjes", stellen de partijen.

Het doorvoeren van de "grondige" hervorming van de konijnenhouderij vraagt tijd, vandaar dat een stappenplan werd opgesteld. Tegen 1 januari 2013 moet de bestaande huisvesting uitgerust zijn met onder meer knaagmateriaal en comfortzones op de vloeren. Nieuwbouw en te renoveren stallen voor vleeskonijnen moeten vanaf dan overstappen naar parksystemen.

Ten slotte vraagt de sector dat de distributie erover zal waken dat het Belgische konijnenvlees niet wordt weggeconcurreerd door het goedkopere buitenlandse vlees. "Parksystemen bestaan overigens al mondjesmaat in België. De supermarktketens Delhaize, Lidl en Colruyt nemen al een deel van hun konijnenvlees af van leveranciers die met zo'n systeem werken", klinkt het. Gaia roept alle supermarkten op om voor hun volledige aanbod over te schakelen naar parksystemen.

Belga