Open Vld tegen verbod Sharia4Belgium

Print
Open Vld tegen verbod Sharia4Belgium

Open Vld tegen verbod Sharia4Belgium

Open Vld vindt het niet gepast om ondemocratische groepen zoals Sharia4Belgium te verbieden. Dat zeggen Kamerfractieleider Patrick Dewael en de Mechelse burgemeester Bart Somers vandaag in De Morgen.

Zoals geweten willen sp.a, PS, cdH en MR ondemocratische groeperingen verbieden. Binnen de regering was er geen eensgezindheid over een voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH). Vooral CD&V en Open Vld waren tegen. Er komt dus geen regeringsinitiatief. Deze namiddag hebben hoorzittingen plaats over de wetsvoorstellen die zo'n verbod willen.

Zwaktebod

Dewael en Somers zeggen nu dat het verbieden van ondemocratische organisaties een "zwaktebod" is. "Als deze groepen rechtspersoonlijkheid hebben, als ze bv. een vzw zijn, dan zijn er al mogelijkheden genoeg om ze aan te pakken. Dan is een verbod niet nodig. Tegen gewone feitelijke verenigingen zonder rechtspersoonlijkheid heeft een verbod geen zin. Die herrijzen gewoon onder een andere naam", zo luidt het. Er zijn volgens de Open Vld-ers al wetten genoeg. In geen geval kan een toevallige regeringsmeerderheid bepaalde groepen gaan verbieden, zoiets moet desgevallend zeker door de rechter gebeuren. "Maar het blijft een zwaktebod: men voert eigenlijk de ideeën van deze fanatici uit door onze grondrechten al te zeer te beperken", zo luidt het.

Nieuwe straffen voor haatpredikers

Dewael en Somers willen dat de overheid zich richt op de personen die onwettelijke handelingen stellen. In dit geval dus de haatpredikers. Zij moeten harder worden aangepakt en korte straffen moeten uitgevoerd worden.

Open Vld denkt bovendien aan nieuwe straffen voor mensen zoals Fouad Belkacem: een verbod om aan betogingen deel te nemen, om teksten te publiceren of lid te worden van bepaalde verenigingen. "Hebben zulke straffen niet het meest effect op predikers van haat en geweld? Bij hooligans komen stadionverboden ook het hardst aan", zo besluiten Somers en Dewael.

Deze namiddag organiseert de Kamercommissie Binnenlandse Zaken hoorzittingen over dit thema met o.a. de grote baas van de staatsveiligheid, het federaal parket en het college van procureur-generaal.

Meer over dit debat in punt 8 van dit artikel op de expertenpagina van John De Wit.

JDW
Foto Belga