Monti wil met EU-top desnoods doorgaan tot zondagnacht

Print
Monti wil met EU-top desnoods doorgaan tot zondagnacht

Monti wil met EU-top desnoods doorgaan tot zondagnacht

De Italiaanse premier Mario Monti is bereid om de EU-top van donderdag en vrijdag te rekken als dat nodig is om tot afspraken te komen die de schuldencrisis kunnen beteugelen. Dat zei hij dinsdag in het Italiaanse parlement.

"Als het nodig is werken we tot zondagavond door", stelde Monti. Hij zet daarbij in op afspraken die de economische groei in de probleemlanden kunnen stimuleren en helpen om de stijgende rentes op staatsleningen in te dammen.

Vicieuze cirkel

Monti waarschuwde voor een vicieuze cirkel van bezuinigingen en economische krimp, waardoor er in probleemlanden steeds dieper moet worden gesneden om aan begrotingsdoelstellingen te kunnen voldoen. "Iedereen moet zijn eigen huis op orde brengen, maar door de fouten in ons systeem is dat niet genoeg."

De Italiaanse premier zou graag zien dat Europa helpt de stijgende rentes op Italiaanse en Spaanse staatsleningen in te dammen. Monti stelde eerder al voor middelen uit de Europese noodfondsen in te zetten om obligaties te kopen van landen die voldoende werk maken van de hervorming van hun economie. Die oproep wil hij op de EU-top herhalen.

Duitsland wil geen eurobonds

Zijn voorstel stuitte eerder deze maand op fel verzet in Duitsland, dat vreest dat onvoorwaardelijke hulp uit de noodfondsen de prikkel wegneemt voor landen om hun financiën op orde te brengen. Volgens Monti is hij echter verkeerd begrepen. "Wij vragen dit niet voor landen die hun problemen niet oplossen, wij vragen het voor landen die al veel hebben gedaan en al hun verplichtingen nakomen."

Foto: Reuters
Monti in overleg met Merkel