15% jongeren overweegt lichaamscorrectie

Print
15% jongeren overweegt lichaamscorrectie

15% jongeren overweegt lichaamscorrectie Foto: *

Het aantal jongeren dat tevreden is over het eigen lichaam ligt bedroevend laag. Liefst 17 procent van de meisjes tussen 15 en 25 wil plastische chirurgie. Bij de jongens is dat 12 procent.

Het onderzoeksbureau InSites Consulting peilde bij ruim 4000 jongeren tussen 15 en 25 jaar (de zogeheten Generatie Y) in zestien landen naar de tevredenheid over zichzelf.

Daaruit bleek dat in die leeftijdsgroep ruim 91 procent van de meisjes in ons land iets aan hun lichaam zou veranderen, als dat kon op een eenvoudige manier. Bij hun mannelijke leeftijdsgenoten zou dat zo’n 73 procent zijn.

Die eerste groep is het minst tevreden over buik (43%), dijen (33%) en borsten (22%). De jongens zouden liefst aan hun spiermassa (18%), buik (17%) en geslachtsdeel (11%) wat veranderd zien. Maar niet iedereen zou hiervoor plastische chirurgie overwegen. Zo’n 15 procent van alle Belgische jongeren blijkt dat wel te doen volgens de studie van InSites Consulting. Dat aantal ligt iets hoger bij de meisjes (17%) dan de jongens (12%).

Uit de internationale vergelijking met 16 landen blijkt dat ons land iets lager zit dan het gemiddelde. 23% van de meisjes en 16% van de jongens in de 16 landen wereldwijd overwegen immers plastische chirurgie.

In vrijwel alle regio’s zijn dezelfde lichaamsdelen de doorn in het oog van jongeren. “De huidige generatie jongeren wordt door wetenschappers vaak de meest narcistische groep ooit genoemd”, zegt Joeri Van den Bergh, Gen Y-expert bij InSites Consulting. “Het is niet verrassend dat ‘er goed uitzien’ zo belangrijk is. Dat geldt zeker niet enkel voor jongeren, maar is een breder maatschappelijk gegeven.”

RUAE
Foto Photo News