België bij duurste winkellanden in Europa

Print
België bij duurste winkellanden in Europa

België bij duurste winkellanden in Europa

Internationale winkelketens lijken overal hetzelfde, verkopen overal dezelfde producten maar de prijzen zijn dat allerminst. Dat blijkt uit een onderzoek van Test- Aankoop. Conclusie: de Belg shopt zelden het voordeligst. Het verschil kan oplopen tot wel 37 procent.

Consumentenorganisatie Test-Aankoop vergeleek de prijzen van meer dan 5.000 producten van 17 winkelketens en stelde vast dat de ketens meestal het goedkoopst zijn in hun thuisland. En aangezien België weinig ketens heeft, ligt het resultaat voor de hand: België komt zelden als voordeligste uit de bus. Vooral voor fastfood, cosmetica en sommige kledingmerken moeten Belgen heel wat dieper in hun portefeuille tasten.

Wie de komende weken met vakantie gaat, kan alvast in Portugal en Spanje zaakjes doen. Maar dat geldt alleen voor toeristen. Rekening houdend met de lokale inkomens zijn Spanje en Portugal wel erg duur. Wie in de buurt van de grens woont, doet er goed aan af en toe eens over de grens te kijken.

Test-Aankoop geeft geen oorzaken voor de prijsverschillen. Het onderzoeksbureau AD Little deed dat onlangs wel en vond vier belangrijke oorzaken: de arbeidskost ligt in België 9 tot 26 procent hoger, de btw ligt in België 1,4 tot 2 procent hoger dan in de buurlanden, strikte reglementeringen zorgen voor extra kosten en internationale leveranciers rekenen andere prijzen per land

.

GC
Archieffoto