Snelbussen toch niet afgeschaft

Print
Snelbussen toch niet afgeschaft

Snelbussen toch niet afgeschaft

De snelbussen naar Leuven, Brussel en Antwerpen zullen ook na 1 augustus blijven rijden. De Vlaamse regering zal daarover naar alle waarschijnlijkheid vandaag een akkoord bereiken. Er zal wel een tariefverhoging doorgevoerd worden. Ook de provincie is bereid om met geld over de brug te komen.

De Lijn besliste midden mei om vanaf 1 augustus de snelbuslijnen 68 (Bocholt-Antwerpen), 178 (Maaseik-Leuven-Brussel) en 179 (Hamont-Achel-Leuven-Brussel) af te voeren. Dat leidde tot protest van honderden pendelaars en studenten, gesteund door lokale politici. De Lijn bleef echter bij haar beslissing: er moet worden bespaard van de Vlaamse regering en de snelbussen schrappen brengt 800.000 euro per jaar op, was de redenering.

De Vlaamse regering is nu echter bereid om het uitvoeringsdecreet aan te passen, waardoor De Lijn een meerprijs kan vragen voor langere ritten. Er komen aparte tarieven voor het woon-werkverkeer en voor de studentenritten op vrijdag- en zondagavond. Concreet betekent dat dat studenten 3,50 euro zullen betalen per rit, voor het woon-werkverkeer wordt het NMBS-tarief gehanteerd.

Die tariefverhoging moet ervoor zorgen dat de opbrengsten van de drie snelbuslijnen gevoelig stijgen. Ook de provincie is bereid om in de bres te springen via een derdebetalerssysteem, om zo het jaarlijkse gat van 800.000 euro mee dicht te helpen rijden.

Lees het volledige artikel in Het Belang van Limburg.

TvD
Foto SvDi


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio