Criminaliteit in ziekenhuizen daalt fors

Al meer dan 500 stewards lopen in ziekenhuizen rond om de veiligheid van patiënten en personeelsleden te verzekeren. Met succes. Het aantal gevallen van diefstal, vandalisme en agressie is vorig jaar met 13 procent gedaald.

drombouts

"Op dit moment maken 115 van de 200 ziekenhuizen in ons land gebruik van stewards om er de veiligheid te bewaken", zegt Marc De Neyer, veiligheidsmanager van het UZ Gasthuisberg in Leuven. "De ziekenhuisdirectie kan daarvoor een aanvraag indienen bij de overheid."

"Zo'n steward wordt volledig gesubsidieerd. Vorig jaar hadden vooral ziekenhuizen in Brussel (740 pv's), Antwerpen (406) en Luik (398) last van zware criminaliteit. In totaal gaat het om 3969 pv's, in 2010 waren het er nog 4489 (-13 procent). Maar hoe kunnen stewards de veiligheid bevorderen? Ze moeten vooral zichtbaar zijn. Als een dader aan de ingang al twee stewards ziet staan, zal hem dat toch op andere gedachten brengen."

iPad

Van de bijna 4000 pv's die de politie vorig jaar heeft uitgeschreven, gaan er 3100 over diefstal. "We blijven patiënten eraan herinneren dat ze geen spullen mogen laten rondslingeren op hun kamer", zegt De Neyer. "We stellen alleen vast dat mensen meer en meer spullen meebrengen: gsm's, iPads, kleine laptops. Patiënten verwachten niet dat er in ziekenhuizen wordt gestolen. Het tegendeel is waar."

WB

Foto Dirk Vertommen