Memorabele EK-goals: Kies uw favoriet

Print
Op het Europees Kampioenschap voetbal in Polen en Oekraïne zijn al heel wat prachtgoals gemaakt. Ook op de voorbije EK's passeerden telkens heel wat pareltjes de revue. Wij maakten een lijstje van de mooiste goals uit de EK-historie, gaande van de wereldvolley van Marco Van Basten in 1988 tot de hakbal van Zlatan Ibrahimovic op Euro 2004. Bekijk ze hier en kies onderaan voor uw favoriet doelpunt.

Antonin Panenka (Tsjechië) op het EK '76

Op het EK '76 in Belgrado zette de Tsjech Antonin Panenka een strafschop op een nog nooit geziene wijze om. Die soort penalty werd later naar hem genoemd. Andrea Pirlo maakte er zondag nog eentje tegen Engeland.

Marco Van Basten (Nederland) op het EK '88

Een van de meest memorabele EK-goals ooit is die van de Nederlander Marco Van Basten. Tijdens het EK '88 in West-Duitsland nam hij de bal perfect op de slof en liet zo de doelman van de Sovjet-Unie zonder kans.

Ronnie Whelan (Ierland) op het EK '88

Op datzelfde EK scoorde de Ier Ronnie Whelan ook een wereldgoal. Hij nam een inworp op de slof en pegelde de bal in doel. De match eindigde uiteindelijk op een 1-1 gelijkspel.

John Jensen (Denemarken) op het EK '92

De Deen John Jensen versierde op het EK '92 in Zweden een toptransfer naar het Engelse Arsenal. Die kwam er mede door zijn openingsgoal in de finale tegen Duitsland. Daarmee had de middenvelder een groot aandeel in de eindoverwinning.

Karel Poborsky (Tsjechië) op het EK '96

In 1996 vond het Europees Kampioenschap plaats in Engeland. In de kwartfinales tussen Portugal en Tsjechië brak Karel Poborsky de match open in de 56ste minuut. De Tsjechen zouden later de finale tegen Duitsland verliezen na een golden goal van Oliver Bierhoff.

Davor Suker (Kroatië) op het EK '96

Op Euro 96 ging de Deense doelman Peter Schmeichel in de laatste minuten mee naar voren. De bal kwam echter in de voeten van een Kroaat waardoor Schmeichel terug naar zijn eigen doel moest spurten. Davor Suker profiteerde van de situatie en zorgde met een lob over de keeper van Manchester United voor de 3-0 eindstand. Suker werd opgenomen in de 'Ploeg van het tornooi', de regerend Europese kampioen moest naar huis.

Oliver Bierhoff (Duitsland) op het EK '96

De finale in 1996 ging tussen Duitsland en Tsjechië. De Tsjechen waren op voorsprong gekomen, maar invaller Oliver Bierhoff maakte gelijk. In het begin van de verlengingen maakte diezelfde Bierhoff de golden goal na een fout van doelman Petr Kuba.

David Trézéguet (Frankrijk) op het EK 2000

Euro 2000 werd een speciale editie. Samen met onze noorderburen waren wij gastland. Wereldkampioen Frankrijk nam het in de finale in Rotterdam op tegen Italië. De Italianen leken na een goal van Marco Delvecchio met de overwinning te gaan lopen, maar Sylvain Wiltord sleepte op het einde van de reguliere speeltijd verlengingen uit de brand. Daarin maakte David Trézéguet de golden goal.

Zlatan Ibrahimovic (Zweden) op het EK 2004

Een doelpunt dat in het geheugen van menig voetbalfan staat gegrift, is dat van de Zweed Zlatan Ibrahimovic op het EK 2004 in het Portugese Porto. In de groepsfase maakte hij een wonderschone treffer tegen Italië.

Maniche (Portugal) op het EK 2004

Nog in 2004 maakte de Portugese thuisspeler Maniche een prachtdoelpunt. Nadat een jonge Cristiano Ronaldo de openingstreffer had gemaakt, knalde zijn ploegmaat de bal hard in het Nederlandse doel.