'Broeder des doods' vindt 20 jaar onderdak in abdij van Westvleteren

Print
'Broeder des doods' vindt 20 jaar onderdak in abdij van Westvleteren

'Broeder des doods' vindt 20 jaar onderdak in abdij van Westvleteren

Na de opvang van bisschop Roger Vangheluwe wordt de trappistenabdij van Westvleteren opnieuw in verband gebracht met de opvang van een ‘zondaar’.

Broeder Andreas, een Nederlandse pater, zou verantwoordelijk zijn voor de dood van tientallen jongens in de zwakzinnigeninstelling Sint-Joseph in Heel (Nederlands Limburg). De doden vielen tussen 1952-1954. Jaren later trad hij in bij de paters van Westvleteren, waar hij in 1996 op 79-jarige leeftijd overleed.

Abt Manu van de abdij van Westvleteren bevestigde maandag dat de abdij vorig jaar Nederlandse rechercheurs over de vloer kreeg. “Het ging om speurders uit Venlo. We hebben hen alles verteld wat we wisten, maar veel was dat niet. Wij wisten niets van die beschuldigingen.”

Volgens de Nederlandse krant De Limburger zou de ‘broeder des doods’ verantwoordelijk zijn geweest voor de sterftepiek op zijn afdeling. Hij werkte bij de ernstig andersvalide jongens die enkel nog konden eten en slapen. Al dan niet om hen lijden te besparen, zou hij hen om het leven hebben gebracht of aan hun lot hebben overgelaten. De zaak is verjaard. De Nederlandse Justitie geeft donderdag uitleg.

KMa

Foto: GVA
Leerlingen van Sint-Joseph in de jaren vijftig