Van Rompuy: "Verplichte hervorming pensioenen in EU-landen"

Print
Van Rompuy: "Verplichte hervorming pensioenen in EU-landen"

Van Rompuy: Verplichte hervorming pensioenen in EU-landen

Europees president Herman Van Rompuy wil dat alle Europese Unie-landen hun pensioenstelsel zouden hervormen. Opvallend: het moet gaan om een verplichting en geen vrijblijvend voorstel aan de lidstaten. Dat zegt hij in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag.

De pensioenen zouden meer rekening moeten houden met de stijgende levensverwachting. Lees: aangezien we steeds ouder worden, zullen we dus steeds langer moeten blijven werken.

"We kunnen aanbevelingen doen aan de Unie als geheel, zoals bijvoorbeeld door te wijzen op de relatie tussen de leeftijd waarop men op pensioen gaat en de levensverwachting", aldus de Europese president. "We kunnen alle 27 lidstaten engageren om hun pensioensysteem binnen een bepaalde tijd te hervormen om een conforme manier met een duidelijk objectief".

Maar Van Rompuy meent dat het hierbij essentieel is niet alleen voorstellen te doen, waarna iedereen doet wat hij wil. "Het is beter het op een verplichte manier te doen".

De Belg zegt dat er hierover al iets op tafel zal liggen bij de volgende EU-top van 28 en 29 juni in Brussel. De volgende maanden kan er dan verder over onderhandeld worden, meent Van Rompuy.

Belga

Foto AFP