Slachtoffer Capiau: "Ik was zijn speeltje"

Print
Slachtoffer Capiau: "Ik was zijn speeltje"

Slachtoffer Capiau: Ik was zijn speeltje

De twee Oost-Vlaamse slachtoffers zijn tevreden dat televisiester Walter Capiau het misbruik heeft toegegeven, maar betreuren dat hij niet meer vervolgd kan worden omdat de feiten verjaard zijn.

“Hij was in de jaren zestig, begin zeventig een vriend van de familie en kwam geregeld bij ons thuis over de vloer. Maar de vriendelijke en beleefde Walter had zo zijn duistere kantjes. Hij gebruikte mij als zijn speelgoedje. Als ik daar iets over vertelde aan mijn ouders, geloofden ze me niet. Want Walter zou zoiets nooit doen...”, zegt een van de slachtoffers.

Hij was nog een tiener toen de feiten zich voordeden, Capiau was een stuk ouder. Hij was in de twintig, scoutsleider en toekomstig priester.

Spelletjes

Volgens een van de slachtoffers heeft het misbruik jaren geduurd. “Er was geen echte penetratie, maar de latere televisiester wilde wel voortdurend seksspelletjes spelen. Hij wilde me betasten en ik moest hem bevredigen.”

Maar net als zoveel slachtoffers die getuigden bij de commissie-Adriaenssens, hield hij tientallen jaren zijn mond over het misbruik. Omdat hij toch nergens met zijn verhaal terechtkon. “Telkens als ik hem op televisie zag met kinderen, voelde ik die boosheid weer opkomen. Wilde ik wraak nemen om wat hij me in het verleden had aangedaan. Ik weet niet wat er zou gebeurd zijn indien ik hem ooit op straat zou tegengekomen zijn.”

Bij een van de twee slachtoffers zorgde de ontmoeting met Capiau, zoals zijn advocaat zegt, voor een helende werking. Maar niet bij beide slachtoffers. “Het heeft mijn leven veranderd. Hij stond daar maar de plezante uit te hangen op televisie. Terwijl ik verder moest met het trauma uit mijn jeugd.”

Lees ook: Aurore: "Nooit gedacht van Walter"

TG
Foto Isopix