Rooney schakelt Oekraïne uit

Print
Rooney schakelt Oekraïne uit

Rooney schakelt Oekraïne uit

Een matig Engeland heeft gastland Oekraïne verslagen met 1-0. Een goal van Rooney aan het begin van de tweede helft volstond. Oekraïne claimde een goal en een penalty, maar bleef met lege handen achter.

Zowel Engeland als Oekraïne hadden hun lot in eigen handen. Voor de Engelsen volstond een gelijkspel voor de kwalificatie, Oekraïne moest winnen. Sjevtsjenko zou niet voor doelpunten zorgen, hij zat op de bank met een blessure aan de knie. Bij Engeland mocht Rooney wel meespelen, Andy Caroll verhuisde naar de bank.

Oekraïne begon het gretigst en zette hoog druk. Veel kansen leverde dat niet op, maar ook Engeland geraakte niet tot bij de goal. Na enkele schoten uit de tweede lijn kregen beide ploegen plots een grote kans. Eerst kopte Rooney helemaal vrijstaand naast, waarna Jarmolenko zich goed vrij kapte maar te slap op Hart schoot. Na een aangename eerste helft stond het 0-0.

Rooney scoort

Na de rust schoot Engeland als een sneltrein uit de startblokken. Al na 3 minuten kon Gerrard de bal voorzetten. Doelman Pjatov liet de bal glippen en Rooney kon van dichtbij binnenkoppen, 1-0 voor Engeland, Oekraïne op de rand van de uitschakeling. Oekraïne moest nu komen en probeerde de Engelsen weg te drukken. Dat lukte aanvankelijk, maar Engeland kon nu dreigen op de counter. Gerrard stuurde Rooney diep, maar die werd ingehaald door Garmasj.

Engeland ontsnapt

Op het uur kreeg Milevskij een grote kans, hij kopte (vanuit buitenspel) over. Een minuut later scoorde Devic wel, maar werd het doelpunt niet gegeven. Na een perfecte counter kon Terry de bal op (achter?) de lijn ontzetten, een reuzenkans voor Oekraïne. Engeland moest terug, maar bleef zelf ok gevaarlijk. Een volley van Wellbeck werd gered door Pjatov.

In minuut 70 grepen beide coaches in, Walcott kwam Milner vervangen en bij Oekraïne werd Sjevtsjenko dan toch in de strijd geworpen. Veel zoden zette het niet aan de dijk. Het spel verwaterde en grote kansen bleven uit. Oekraïne probeerde wel, maar geraakte er niet door. Op de tribunes werd het stil, een mirakel zat er niet meer in. John Terry ontsnapte nog aan een penalty, het zat de thuisploeg echt niet mee.

Engeland plaatst zich ten koste van Oekraïne voor de kwartfinale. Door het verlies van Frankrijk is het zelfs groepswinnaar. Na Polen is nu ook het tweede gastland, Oekraïne, uitgeschakeld.

Foto: Rooney viert de winning goal, AFP