Ryanair doet bod op concurrent

Print

Ryanair doet bod op concurrent

Ryanair doet bod op concurrent

Het Ierse Ryanair lanceert een nieuw bod op zijn rivaal Aer Lingus, ruim vijf jaar nadat een eerste poging mislukt was. Ryanair biedt 1,30 euro cash per aandeel, wat Aer Lingus waardeert op 694 miljoen euro, zo deelde Ryanair dinsdag mee.

De eerste overnamepoging werd nog door de Europese Commissie verhinderd, maar Ryanair is van mening "dat de omstandigheden wezenlijk gewijzigd zijn sinds het onsuccesvolle bod eind 2006". Het bod ligt ruim 38 procent hoger dan de prijs waarop het aandeel Aer Lingus dinsdag sloot.

"Dit aanbod vormt een belangrijke opportuniteit om Aer Lingus te combineren met Ryanair en een sterke Ierse luchtvaartgroep te vormen", stelt de topman van Ryanair, Michael O'Leary (foto), in een persbericht. Hij voegt toe dat Aer Lingus na vijf jaar jaarlijks 14 miljoen passagiers kan vervoeren, tegen 9,5 miljoen nu, en belooft te investeren in trans-Atlantische vluchten.

Ryanair bezit al 29,82 procent van de aandelen van zijn landgenoot. De lagekostenmaatschappij verwacht dat de Ierse regering het resterende staatsaandeel in Aer Lingus, van 25 procent, zal verkopen. Er kunnen evenwel kapers op de kust zijn: de Arabische luchtvaartmaatschappij Etihad heeft ongeveer 3 procent van Aer Lingus verworven.

Foto: EPA