Griekenland wil zo snel mogelijk regering vormen

Print
Griekenland wil zo snel mogelijk regering vormen

Griekenland wil zo snel mogelijk regering vormen

Twee dagen na de Griekse parlementsverkiezingen wijst alles op een snelle regeringsvorming. Volgens de openbare tv-omroep NET wordt de nieuwe regering woensdagnamiddag gevormd. Dat was ook wat Evangelos Venizelos, voorzitter van de socialistische Pasok, zei na afloop van een urenlange vergadering met zijn partij. Antonis Samaras (foto), voorzitter van de conservatieve Nea Dimokratia, wordt eerste minister. Dinsdagavond stemmen de voorzitters van de drie coalitiepartijen het regeerakkoord nog verder af.

Nea Dimokratia en Pasok vormen samen met het kleinere Dimar (Democratisch Links) de regering. Zij pleiten voor hervormingen en het behoud van Griekenland in de eurozone. De drie partijen zijn goed voor een meerderheid van 178 op 300 volksvertegenwoordigers.

De nieuwe regering wil internationale investeerders ervan overtuigen twee jaar uitstel te geven voor de begrotingsdoelstellingen. "Het belangrijkste onderwerp nu is niet de samenstelling van de regering, maar het team dat het akkoord met de trojka zo goed mogelijk zal heronderhandelen", aldus Venizelos. "We gaan al onze internationale contacten en al onze ervaring mobiliseren."

Ook EU-diplomaten pleiten ervoor om, door de verslechterde economische toestand in Griekenland, de voorwaarden van het akkoord te wijzigen. De Europese Commissie verwacht dat de Griekse economie in het lopende jaar met 4,7 procent zal dalen. In 2011 kende de Griekse economie een daling van 7 procent. Donderdagavond onderhandelen de Europese ministers van Financiën in Luxemburg over de nieuwe situatie in Griekenland. Ook IMF-hoofd Christine Lagarde zal bij dat overleg aanwezig zijn.

Belga

Foto: AFP