Twee nieuwe turtelhuisjes voor illegalen in de herfst

Print
Twee nieuwe turtelhuisjes voor illegalen in de herfst

Twee nieuwe turtelhuisjes voor illegalen in de herfst

In de herfst van dit jaar komen er twee nieuwe "turtelhuisjes" bij in Tubeke. Dan komen er nog eens vijf op het domein van het Centrum 127 bis ten vroegste in 2013. Dat zegde staatssecretaris voor Migratie Maggie De Block (Open Vld) zopas in de Kamer aan Peter Logghe (VB).

Turtelhuisjes zijn woonunits voor illegale gezinnen met kinderen. Ze worden zo genoemd omdat toenmalig minister van Migratie Annemie Turtelboom (Open Vld) in 2008 besloot dat illegale families met minderjarige kinderen niet meer in gesloten centra mochten worden geplaatst. Ze komen nu in open huizen en appartementen. In meer dan de helft van de gevallen (56% in 2012) zijn de bewoners alleenstaande moeders met kinderen.

Momenteel zijn er 18 turtelhuisjes in Tielt, Sint-Gillis-Waas en Tubeke. In die laatste gemeente zijn er nu vier en daar komen er twee bij. De verbouwing van deze twee huisjes heeft tot nu toe 35.000 euro gekost.

De turtelhuisjes kunnen momenteel - zonder de twee nieuwe dus - 110 illegalen huisvesten. Omdat een kwart van de illegalen uit deze turtelhuisjes in de natuur verdwijnt, komen er ook vijf huisjes op het gesloten domein van het Centrum 127 bis. Maar daar is nog geen timing voor.

JDW

Archiefbeeld Mia Uydens