Liga tegen "spionerende camera's" in Keerbergen

Print
Liga tegen "spionerende camera's" in Keerbergen

Liga tegen spionerende camera's in Keerbergen

"Camera's mogen niet gebruikt worden om een oogje in het zeil te houden, want dan nemen ze de plaats in van toezichthouders en daar is geen enkele wettelijke basis voor". Dat zegt de Liga voor Mensenrechten in reactie op het initiatief van de Keerbergse school GO! KTA Githo, die acht camera's op haar campus gehangen heeft.

"Wanneer leerlingen met die ingesteldheid benaderd worden, dan is er een probleem met het opvoedingsproject van de school. Als camera's surrogaten worden voor overleg met leerlingen en voor opvoeding van leerlingen, dan moet men zich toch vragen stellen bij de rol van de school in de maatschappij", zo zegt Raf Jespers namens de Liga.

"Het bespioneren van leerlingen doet vermoeden dat iedere leerling een potentiële crimineel is en dat is een fout uitgangspunt", aldus nog de Liga die meent dat "het recht op privacy ons moet beschermen tegen een opdringerige overheid die maar al te graag ons doen en laten gadeslaat".

De Liga roept iedereen op om "opdringerige camera's" te fotograferen en dit te melden op zijn website www.mensenrechten.be.

Meer over het aantal camera's dat in Vlaanderen hangt en de regeling daarrond, vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW
Foto Belga: Raf Jespers