Oekraïne wil Timosjenko aanklagen in zaak over doodslag op politicus

Print
Oekraïne wil Timosjenko aanklagen in zaak over doodslag op politicus

Oekraïne wil Timosjenko aanklagen in zaak over doodslag op politicus

Het parket van Kiev treft voorbereidingen om de voormalige Oekraïense eerste minister Joelia Timosjenko in verdenking stellen in een rechtszaak over de doodslag op een politicus in 1996. De partij van de oppositieleidster stelde de beslissing aan de kaak als een bevel van president Viktor Janoekovitsj.

In een interview met de krant Kommersant-Ukraine verklaarde viceprocureur-generaal Renat Koezmin "genoeg bewijs" te hebben om Timosjenko aan te klagen in de rechtszaak over de doodslag op Evgen Sjtsjerban, een parlementslid die op de luchthaven van Donetsk werd doodgeschoten. Op dit moment is de ex-premier een getuige in de rechtszaak.

De bewijzen zouden getuigenverklaringen zijn, volgens dewelke Timosjenko de moord georganiseerd en gefinancierd had, aldus Koezmin. Hij liet evenwel niet weten hoe de aanklacht zou luiden. Volgens Koezmin lag het slachtoffer in conflict met Timosjenko. Zij zou toen bedrijven van de industriële regio van Donetsk proberen dwingen hebben om Russisch gas aan te kopen via haar onderneming, met de steun van toenmalig eerste minister Pavlo Lazarenko. Die laatste zit in de cel in de Verenigde Staten voor het witwassen van geld sinds 1999.

Sjtsjerban, een sterke man in de regio en wiens groep een concurrent van de onderneming van Timosjenko was, had zich publiek gekant tegen de uitbreiding van haar onderneming. Dat heeft hij volgens Koezmin met zijn leven betaald.

De partij van Timosjenko beschuldigde het parket-generaal ervan een bevel van president Janoekovitsj "uit te voeren", door de druk op de oppositieleidster te verhogen. De vrouw zit in de cel voor ambtsmisbruik.

Foto EPA