Er zit slechts één gevangene met een straf onder de zes maanden in de cel

Print
Er zit slechts één gevangene met een straf onder de zes maanden in de cel

Er zit slechts één gevangene met een straf onder de zes maanden in de cel

Momenteel zit slechts één gedetineerde een gevangenisstraf van minder dan zes maanden uit. In totaal wachten minstens 20.000 veroordeelden tot zes maanden cel op uitvoering van die straf.

Justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) besloot vorige week dat Fouad Belkacem, de leider van Sharia4Belgium, een gevangenisstraf van zes maanden moet gaan uitzitten. Dat zal pas gebeuren als zijn voorlopige hechtenis voor de nieuwe feiten in Molenbeek is afgelopen. Turtelboom beval de uitvoering van die eerdere straf, hoewel celstraffen onder de zes maanden bijna nooit meer worden uitgevoerd.

Cijfers over hoe vaak korte straffen worden uitgevoerd kon ze vorige week niet geven. Die zijn er nu wel. Op 12 juni jl. zaten 11.491 gedetineerden in onze gevangenissen. Onder hen: een grote groep voorlopig gehechten en ook 6.544 veroordeelden. 928 van die veroordeelden zaten straffen uit onder de drie jaar. Slechts één enkele zat een straf uit onder de zes maanden. Maar voor alle duidelijkheid: het is niét Belkacem, want die zit nog in voorhechtenis.

20.000 straffen onder de zes maanden

Minister Turtelboom wil in de toekomst alle korte straffen uitvoeren. Korte straffen zijn straffen onder de drie jaar. Zij worden normaal gezien herleid tot een derde en dan omgezet in elektronisch toezicht. Straffen onder de zes maanden worden meestal helemaal niet uitgevoerd, behalve als ze een plaatsvervangende straf zijn omdat een eerdere werkstraf niet is uitgevoerd. Turtelboom wil vooral de uitvoering van de straffen onder de zes maanden meer mogelijk maken.

Hoeveel korte straffen jaarlijks worden uitgesproken weet men niet. Wel was er op 21 juni 2010 een "stock" van 19.000 straffen onder de zes maanden die nog moesten worden uitgevoerd. In die cijfers zaten de gegevens van Brussel en van enkele politieparketten nog niet in. Men kan vermoeden dat er nog minstens 5.000 kortgestraften extra zijn.

Meer over de uitvoering van de korte straffen, leest U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW
Foto Phn