Duitsland eist 20.000 euro van woudjongen Ray

Print
Duitsland eist 20.000 euro van woudjongen Ray

Duitsland eist 20.000 euro van woudjongen Ray

Duitsland wil dat 'woudjongen' Ray 20.000 euro betaalt aan de Duitse overheid. De jongen werd een paar maanden opgevangen in een Duits tehuis, maar bleek later de 20-jarige Nederlander Robin te zijn.

Robin en zijn vriend waren op 2 september 2011 vertrokken naar Berlijn. Terwijl zijn vriend na een tijdje terug naar huis ging, besloot Robin in Duitsland te blijven. Hij belde aan bij de autoriteiten en vertelde dat hij 17 jaar was, Ray heette en vijf jaar lang met zijn vader in een bos had gewoond.

De Berlijnse Jeugdzorg wees een voogd aan voor Ray en zette de jongen in een woongroep. Pas na negen maanden lekte uit dat Ray eigenlijk de 20-jarige Robin van Helsum uit het Nederlandse Hengelo was.

De Duitse overheid wil nu dat Robin zijn verblijf in het opvangtehuis in Berlijn terugbetaalt. Het zou gaan om ongeveer 20.000 euro. "Het is frustrerend om iemand te moeten laten gaan die ten onrechte profiteert van onze hulp. Zelfs een bedankje kon er niet af", verklaart raadslid Oliver Schworck.

Ray werd even gelinkt aan de verdwijningszaak van de Mechelse peuter Liam Vanden Branden, maar er bleek helemaal geen verband te zijn.