Kandidaat Moslimbroeders lijkt Egyptische verkiezingen te gaan winnen

Print
Kandidaat Moslimbroeders lijkt Egyptische verkiezingen te gaan winnen

Kandidaat Moslimbroeders lijkt Egyptische verkiezingen te gaan winnen

Twee dagen na de presidentsverkiezingen in Egypte gaat de strijd om de macht verder. Mohamed Morsi, de kandidaat van de Moslimbroederschap, zou de stembusslag met 51,5 procent van de stemmen gewonnen hebben. Dat werd dinsdag vernomen uit veiligheidskringen.

De aanhangers van Ahmed Shafik, die door president Hosni Moebarak kort voor zijn val in januari 2011 nog tot regeringsleider bevorderd werd, hebben niettemin bezwaren tegen de resultaten in verschillende kiesdistricten. Volgens hen hebben de Moslimbroeders kiezers naar de stembureaus gereden, wat de Egyptische kieswet verbiedt.

De officiële uitslag moet donderdag gekend zijn. Beide kandidaten hebben zich na de stembusslag tot winnaar uitgeroepen, wat tot kritiek van de kiescommissie leidde.

Ondertussen kondigde de Opperste Raad van de Strijdkrachten verdere beslissingen aan, waarmee de macht van de toekomstige president beknot wordt. Volgens de staatsmedia riep veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi generaal Abdelmumin Foda uit tot hoofd van het presidentiële kabinet en richtte hij een raad op die zich met de begroting en de veiligheid moet bezighouden. Die raad komt onder leiding van de nieuwe president.

De Moslimbroederschap is het niet eens met de extra bevoegdheden die de Opperste Raad zichzelf toekende en roept tot protesten. In Kairo buigt zich echter een rechtbank over de legaliteit van de broederschap en diens nieuwe Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid.

Foto: PN
Mohamed Morsi